زمانی که کاربری وارد سایت می شود می خواهد در زمانی کوتاه هدف مورد نظر خود را پیدا کند و به سراغ آن برود. در این حالت کاربر به سراغ منوی سایت می رود. اگر منو گزینه های بسیار کمی داشته باشد باعث می شود که کاربر به راحتی قسمت مورد نظر را پیدا کند یا بفهمد در اینجا آن چیزی که می خواهد پیدا نمی شود، اما گاهی گزینه های منوی برخی سایت ها آن قدر زیاد است که باعث گیج شدن کاربر می شود و در نهایت او را ناامید از سایت خارج می کند.
همانطور که میدانید ماندگاری کاربر در سایت تاثیر زیادی در رشد آن دارد؛ به همین علت طراحان همیشه باید به گونه ای منوی اصلی را طراحی کنند که باعث نگه داشتن کاربران در سایت شوند و رضایت آن ها را بالا ببرند. کسانی که در زمینه طراحی رابط کاربری سایت فعالیت می کنند باید همواره به فکر این باشند که کاربر خیلی راحت و آسان همه آن چیزی را که می خواهد پیدا کند. اگر از طراحان UI و UX هستید و می خواهید با روش های نگاه داشتن کاربر در سایت آشنا شوید با ما تا انتهای این مقاله همراه شوید. ما در اینجا با استفاده از کاربرد قانون هیک به شما روش های بهینه سازی طراحی UI و UX را آموزش می دهیم.

 

هیک در اصل به معنی احمق می باشد .

قانون هیک یعنی ، بهترین تصمیم گیری در کمترین زمان .

حال شما طراحی سایت انجام می دهید ، کاربر لازم است در کمترین زمان کل سایت شما را متوجه شود .

قانون هیک در اصل یعنی حتی کم هوشترین افراد نیز بتوانند با طراحی انجام شده سریع ترین ارتباط را برقرار کنند .

وحید دانافرد

چرا طراح UI و UX به قانون هیک نیاز دارد ؟

طراحان UI و UX کسانی هستند که هدف اصلی آن ها رفع نیازها و خواسته های کاربران به بهترین نحو ممکن و در کوتاه ترین زمان است. برای پاسخ دهی صحیح به نیازهای کاربر لازم است که انسان ها را به خوبی بشناسند که برای این منظور باید از اصول علم روانشناسی مانند اصول قانون هیک و قوانین گشتالت کمک گرفت. طراح ممکن است در هنگام طراحی با سؤالات زیر مواجه شود :

۱- منوهای سایت باید چند بخش داشته باشند؟
۲- کاربر هنگام ورود به سایت چه چیزهایی را باید مشاهده کند؟
۳- کاربر با چند انتخاب می تواند به هدف خود برسد؟
۴- برای تعاملات کاربر با سایت چه مراحلی لازم است طی شود؟
۵- کاربر از طریق چه راه هایی می تواند به بخش های مورد نظر خود در سایت مراجعه کند؟

برای پاسخگویی به این سؤالات باید به سراغ کاربرد قانون هیک در این مسئله رفت. ما در ادامه شما را با این قانون و کاربردهای آن آشنا می کنیم.

معرفی قانون Hick’s Law

دو روانشناس آمریکایی و بریتانیایی در دهه ۶۰ میلادی با نام های Ray Hyman و William Edmund Hick به قانون هیک دست پیدا کردند. این قانون به صورت یک معادله است و بیان می کند که واکنش انسان به محرک های موجود در چه مدت زمانی بر اساس تعداد محرک ها انجام می شود. در واقع هر چه تعداد محرک ها بیشتر باشد، مدت زمان پاسخ دهی انسان به آن ها بیشتر خواهد بود. شاید این بیان ساده تر باشد که بر اساس قانون هیک در شرایطی که انسان با گزینه های بیشتری برای انتخاب مواجه شود، برای انتخاب و تصمیم گیری به زمان بیشتری نیاز پیدا خواهد کرد.
قانون هیک در طراحی محصولات از اهمیت زیادی برخوردار است. برای مثال این که ماشین لباسشویی چه تعداد دکمه داشته باشد بر اساس قانون هیک مشخص می شود. این قانون به ما می گوید که با زیاد بودن گزینه ها مدت زمان واکنش انسان و پاسخ دهی او بالا می رود و هرچه انتخاب ها کم تر باشد، زمان انتخاب ما نیز کم تر می شود.

طراح UI و UX چگونه از قانون هیک استفاده می کند ؟

با توجه به آنچه در بخش قبل گفته شد، کاربرد قانون هیک در طراحی UI و UX این است که طراحان را راهنمایی می کند تا ظاهر و منوهای سایت را به نحوی طراحی کنند که از خستگی کاربر به دلیل پیچیدگی و گستردگی بیش از حد جلوگیری شود. البته این قانون سادگی بیش از اندازه را هم تایید نمی کند و تاکید دارد که از هر المان باید به اندازه و سر جای خود استفاده شود.
یک طراح براساس قانون هیک باید تلاش کند تا گزینه های انتخابی در منوها و راه های تعامل کاربر را به حداقل برساند. در واقع کاربر باید بتواند از طریق راه های اصلی به مقصود خود برسد و در پیچیدگی های سایت گم نشود. در صورتی که کاربران با گزینه های زیادی روبه رو شوند کار را از نیمه رها کرده و بدون رضایت از سایت خارج می شوند. در واقع هدف طراح باید این باشد که تصمیم گیری را برای کاربر آسان کند.

آشنایی با کاربرد قانون Hick’s Law

۱- کاهش تعداد تعاملات به منظور کاستن موارد گیج کننده برای کاربر

بر اساس قانون هیک یک طراح رابط کاربری یا تجربه کاربری باید سعی کند تعاملات کاربر را به بخش های کوچک طی چند مرحله تقسیم کند. برای مثال لازم است که کاربر در یک سایت ثبت نام و اطلاعات خود را وارد کند. در این شرایط واردکردن اطلاعات در پنج لیست متوالی به جای یک لیست با ۳۰ بخش گزینه راحت تر و سریع تری برای کاربر خواهد بود. طراح با رعایت این اصل می تواند کاربر را در مسیر درست راهنمایی کند.

۲- دسته بندی معقول گزینه ها به منظور دستیابی به بهترین ناوبری سایت

زمانی که طراح یک سایت یا اپلیکیشن را سازمان دهی می کند باید به دنبال راهی ساده باشد تا تنها گزینه های ضروری برای کاربران فراهم شود. لازم است منوها دارای دسته بندی مشخص و کلی باشند تا دسترسی به آن ها ساده باشد. یکی از بهترین سایت هایی که قانون هیک را به درستی به کار گرفته سایت آمازون است. شما با مراجعه به این سایت متوجه این مسئله خواهید شد. طراحان با رعایت درست این کاربرد قانون هیک می توانند میزان رضایت مندی کاربران از سایت را تا حد زیادی بالا ببرند.

جمع بندی

طراحان UI و UX با پیروی از قانون هیک می توانند بهترین راه های تعاملاتی کاربران با سایت را در تعدادی منطقی و معقول طراحی کنند تا کاربر بدون کم ترین احساس گیجی و از طریق ساده ترین راه ممکن به نتیجه مورد نظر خود دست پیدا کند. قانون هیک به طراح می گوید تا تنها ضروری ترین گزینه ها را در منوها و بخش های مختلف سایت قرار دهد. در برخی از موارد مانند زمانی که گزینه ها زیاد است و امکان کاستن آن ها وجود ندارد و یا زمانی که فقط یک حالت وجود داشته باشد، طراح دیگر نیازی به استفاده از قانون هیک ندارد. ما در این مقاله سعی کردیم تا با بیان کاربرد قانون هیک، دلیل اهمیت آن را در طراحی سایت و اپلیکیشن برای طراحان مطرح کنیم.